Honlap testreszabása
készítette a honlap.hu

Bemutatkozás

A gyermeket megilleti…

" 1. A szabadidőhöz való jog hogy legyenek olyan időszakok, amiket nem terveznek meg a felnőttek

  2. Az összekoszolódáshoz való jog hogy játszhassanak homokkal, földdel, fűvel, levelekkel, vízzel, kövekkel és ágakkal

  3. A szagláshoz való jog hogy megérezzék a szaglás élményét, hogy megismerjék a természet illatait

  4. A párbeszédhez való jog hogy legyen lehetőségük szólni és meghallgatni

  5. A kéz használatához való jog hogy beverjenek szögeket, fűrészeljenek és reszeljenek fát, használjanak smirglit, botot, agyagot, csomózzanak köteleket, gyújtsanak tüzet
 

Intézmény bemutatása

Petőfibányán, az 1940-es évektől működik óvoda. Ekkori fenntartói a bányászathoz kapcsolódó üzemek voltak. 1969-ig üzemi óvodaként működött, majd az iskolához csatolták területi óvodaként 1970-ben. Négy év múlva önálló vezetésű óvoda lett. A 70-es években a magas gyereklétszám miatt szükségessé vált egy újabb épület létesítése, amely átadására 1978-ban került sor. A Mini Mamó nevet 2009-ben vette fel az intézmény. 2011-ben indult először bölcsődei csoport. 2018 nyarán bölcsődei férőhelyek kialakítására került sor. Így egy bölcsődei szoba és hozzá szorosan kapcsolódó kisgyermek fogadó és egy mosdó épület a tornaterem helyére.

Az intézmény jelenleg két különálló épületben látja el feladatát. Épületenként két-két óvodai csoport és összesen 1 bölcsődei csoport működik. Az intézmény feladat még a gyermekétkeztetés és felnőtt illetve szociális étkeztetés biztosítása is, melyet a 300 adagos főzőkonyha látja el.

Minkét épület rendelkezik udvarral, melynek vannak fás, füves és betonos részei is. Felszereltsége jó, a játékokat folyamatosan korszerűsítik. Az elmúlt évben új játékok – mászóka, csúszda – kerültek beépítésre. A csoportok tárgyi felszereltsége és komfortja jó, a munkafolyamatok kiegyensúlyozott végzéséhez szükséges eszközök biztosítottak. Az utazó logopédus munkájának zavartalanságát önálló csoportszoba biztosítja.

Az intézmény heti öt munkanapban, 600 órától 16.30óráig, azaz napi 10,5 órában – csoportonként napi két óra átfedési idővel – fogadja a gyerekeket. A teljes nyitvatartási időben óvodapedagógus foglalkozik a gyerekekkel.

Az óvodapedagógusok heti váltásban végzik nevelőmunkájukat, melyet a helyi nevelési programnak megfelelően terveznek meg. Fejlesztő intézmény vagyunk. Óvodánkat a gyermekközpontúság, gyermeki személyiség értékként kezelése jellemzi. Tényleges személyiségjegyeink a nyitottság, empátiakészség és a környezetünk iránti érdeklődés. A megfogalmazott helyi óvodai program általunk, személyiségünkön keresztül valósul meg. Az önképzés folyamatos belső igény, melyhez az anyagi lehetőségek függvényében támogatást kapunk. 2009/2010-ben egy csoport – pályázati támogatással – a Kompetencia alapú óvodai programcsomag elvei alapján szervezte az óvodai életet. A program egyes elemei a mai napig megtalálhatók nevelőmunkákban.

A tervező munkánkban az elmúlt évek jelentős változása hogy bevezetésre került az elektronikus napló. Ebben a tervezés általában négyheti bontásban, tevékenységi tervekben történik. Minden tervnek van egy központi témája, mely köré szerveződnek a heti mini projektek. Ezekben törekedünk a tevékenységközpontú, cselekvések általi ismeretátadásra. A megvalósult heti projektekhez reflexiót készítünk, amelyek segítik a következő időszak tevékenységi tervének elkészítését.

Modellként szolgál az óvodai felnőttek kommunikációja, bánásmódja viselkedése. A felnőtt közösség munkahelyi életmódjával pozitív mintát nyit a gyermekeknek. Érzelmi töltés jellemzi a gyermek-gyermek, felnőtt-gyermek kapcsolatát. Olyan pedagógiai környezetet alakítottunk, ahol a befogadó attitűd természetessé válik mindenki számára.

A gyermeket megilleti…

  
6. A jó kezdethez való jog hogy tápláló ételeket egyenek születésüktől fogva, hogy friss legyen a víz, amit megisznak, és tiszta legyen a levegő, amit belélegeznek

  7. Az utcához való jog hogy szabadon játszhassanak a tereken, sétálhassanak az utcákon

  8. A vadonhoz való jog hogy kunyhót építhessenek az erdőben, hogy bújócskázhassanak a bokrok között, hogy fára mászhassanak

  9. A csendhez való jog hogy hallják fújni a szelet, énekelni a madarakat, csobogni a vizet

  10. Az árnyalatokhoz való jog hogy lássák a napfelkeltét és a naplementét, hogy megcsodálhassák a holdat és a csillagokat az éjszakában"

Gianfrenco Zavalloni

Kapcsolat - telephely

3023 Petőfibánya, Iskola utca 3/a

Kapcsolat - törzsépület

3023 Petőfibánya, Petőfi Sándor utca 2.

Kapcsolat - konyha